Download PDF

Verduurzaamt

Stijn Debets houdt zich bezig met railgebonden gebouwen. “We hebben 1500 van dit soort technische gebouwen”, vertelt hij. “Allemaal uniek, terwijl we maar vier systemen hebben die we erin kwijt moeten: telecom, ICT, treinbeveiliging en (tractie)energievoorziening. Wij wilden de gebouwen daarom standaardiseren en duurzaam maken. Het gebouw dat we nu hebben ontwikkeld is echt het resultaat van de nauwe samen­werking tussen verschillende teams.”

Bouwen met legoblokjes

“Het begon met het nieuwe onderstation in Den Haag. Het team dat het onderstation moest bouwen, wilde dat niet op locatie doen, om zo de bouwimpact te beperken voor de aan­grenzende woonwijk en de beschikbaarheid van het spoor. Dus moest het gebouw transportabel zijn, modulair. Een uitdaging, want normaal zijn die gebouwen van beton gemaakt. Zwaar en groot. Ook zijn we samen gaan kijken of we het gebouw konden standaardiseren, zodat we het op dezelfde manier op andere plekken kunnen bouwen. We kwamen uit op een soort legoblokjes die we in een werkplaats produceren. Ook vullen we ze daar met techniek en testen we of alles goed werkt. Vervolgens plaatsen we het gebouw op locatie. Met minimale impact op de omgeving.”

Eerst was ons doel om de klimaatdoelen te halen. Nu willen we graag een stap verder.

Het gebouw is niet alleen modulair, maar ook circulair, energieneutraal en natuurinclusief. Stijn vergelijkt het gebouw met een statiegeld­kratje. “Het doet dienst langs het spoor en als we na jaren de techniek moeten vervangen, gaat het gebouw terug naar de werkplaats. Daar vullen we het weer met nieuwe techniek. Het gebouw zelf is simpel, maar net als bij een Ikea-keuken kunnen er ‘frontjes’ overheen. We hebben vier soorten gevels waaruit gemeenten kunnen kiezen. Een biocomposiet gevel, gemaakt van natuurvezels en een biologische hars. Een gevel van stalen contourplaten, een afvalproduct van de auto-industrie. Een gevel van thermisch gemodifi­ceerd hout, een afvalproduct van de houtindustrie. En een hekwerkgevel, die we helemaal laten begroeien. We kunnen in alle gevels nestkasten maken voor vogels, insecten en vleermuizen.”

Verder dan de klimaatdoelen

“Nu het concept als geheel staat, is het zo logisch dat je niet snapt dat het nog nooit is gedaan. Hoewel…”, lacht Stijn “het kost natuurlijk geld en we zijn er als team al zeven jaar mee bezig. Eerst was ons doel om de klimaatdoelen te halen. Nu willen we graag een stap verder."