Download PDF

Verbetert

Chris Heutinck is het afgelopen jaar fulltime bezig geweest met het verbeteren van de HSL-Zuid. Samen met zijn collega’s lost hij civieltechnische problemen op die zijn ontstaan aan de hogesnelheidslijn, meer dan 20 jaar na de bouw. “We willen de treinreis over de HSL verbeteren. Terug naar de oorspronkelijke 300 km per uur die we nu niet overal halen. Straks kunnen reizigers weer snel in Parijs of Engeland zijn. En dan is ook de verbinding tussen Rotterdam en Amsterdam beter.”

Wat gaat er mis en hoe kunnen we dat oplossen?

De problemen zitten vooral in de onderbouw van de HSL. Die heeft ProRail niet zelf aangelegd. Dat deed de staat met diverse bouwconsortia. “We zien nu dat er schade ontstaat, maar we weten niet precies hoe alles toen gebouwd is. Dus we proberen terug te kijken: waarom gaat dit mis? Dat is niet altijd makkelijk. Een deel van de constructie, de fundering, zit natuurlijk in de grond en kunnen we niet zien. Daarom zorgen we eerst dat we alles boven water krijgen. Met berekeningen, modellering, simulaties en onderzoeken. Daarna kijken we welke aanpassingen we kunnen doen om de problemen zo goed mogelijk op te lossen. Wat kunnen we wel, wat kunnen we niet?”

We zorgen dat we eerst alles boven water krijgen. Met berekeningen, modellering, simulaties en onderzoeken. Daarna kijken we welke aanpassingen we kunnen doen om de problemen zo goed mogelijk op te lossen. Wat kunnen we wel, wat kunnen we niet?

“In zo’n traject gaan we van onderzoek naar voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en dan uitvoerend ontwerp. Ja, daar komt veel samenwerking bij kijken. Ik zit geregeld in overleg met 30 man. Met iemand van de aannemer, het ingenieursbureau, wij als opdrachtgever, Infraspeed en onze afdeling projecten. Bij de uitvoering wordt die groep nog groter. Dan krijg je ook te maken met vervoerders, gemeenten, vergunningen, omleidingsroutes en bewoners.

Veiligheid is het allerbelangrijkst

Het verbeteren van de knelpunten van de HSL-Zuid is een gigantisch project, terwijl de trein tijdens bijna heel het project gewoon blijft rijden. Alleen niet overal even hard. “Dat maakt het werk uitdagend,” lacht Chris “en daarin is veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkst. Want we doen dit allemaal voor de reizigers die van A naar B willen. Ze hebben geen idee waar wij mee bezig zijn en gaan ervan uit dat alles veilig is. Wij zorgen ervoor dat dat ook zo is en dat ze daar nooit aan hoeven te twijfelen.”