Om te rapporteren over prestaties op het gebied van klimaat en milieu (Environmental), maatschappij (Social) en goed ondernemingsbestuur (Governance) bestaan veel verschillende rapportagestandaarden. Dit is een van de redenen waarom de Europese Commissie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in het leven heeft geroepen als richtlijn voor duurzaamheidsverslaggeving voor grote ondernemingen. Deze richtlijn heeft als doel de vergelijkbaarheid en transparantie van duurzaamheidsprestaties te bevorderen.
De CSRD omvat verschillende onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid, zoals strategie, KPI’s, doelen, rol van het management, risico’s en ketenafhankelijkheden. Informatie hierover wordt vanuit twee invalshoeken benaderd, de zogeheten dubbele materialiteit: de impact die de onderneming heeft op haar omgeving en de impact die de omgeving heeft op de onderneming. De toelichtingsvereisten van CSRD zijn verder uitgewerkt in European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die de inhoud en vorm van het duurzaamheidsverslag bepalen.
ProRail dient volgens huidige Europese afspraken vanaf verslagjaar 2025 te voldoen aan de CSRD. Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gepubliceerd, het Omnibus-vereenvoudigingspakket, om de duurzaamheidswetgeving fors aan te passen. Het vereenvoudigingspakket ziet toe op een versimpeling en ook aangepaste tijdslijnen voor de toepassing van de regelgeving. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en zullen afwegen welke impact dit heeft op het implementatietraject binnen ProRail.
Voor verslagjaar 2023 en eerder rapporteerden wij in lijn met de Global Reporting Initiative (GRI ''with reference''). In het jaarverslag over 2024 rapporteren wij niet langer in lijn met GRI, maar bereiden wij ons voor op de CSRD. Ons jaarverslag over 2024 is daarmee nog niet volledig CSRD-compliant. Wij lichten het proces van het bepalen van de materiële thema’s en de inhoud van deze thema’s toe en gaan nader in op het vervolgproces om CSRD-compliant te worden.
Op alle ondernemingen die in scope van de CSRD vallen, is ook de EU-Taxonomie van toepassing. De EU-Taxonomie maakt duidelijk welke activiteiten die bijdragen aan het halen van het doel van de EU om in 2050 klimaatneutraal te zijn wel of niet duurzaam mogen heten. Opvolging van de EU-Taxonomie zal plaatsvinden in 2025.
In aanloop van de overgang van GRI naar de CSRD heeft Deloitte voor boekjaar 2024 een externe controle met beperkte mate van zekerheid uitgevoerd op de relevante KPI’s per materieel thema, aangevuld met vrijwillige KPI’s. De indicatoren die in scope zijn, staan benoemd in het assurancerapport van Deloitte.